Architecture + Interior Design

Malvern House by Robson Rak

Thumbnail

By Lisa De Petro

Introducing the Malvern House by Robson Rak. What was once a tired Victorian residence is now a new chapter in luxury located in one of Melbourne’s most beautiful leafy suburbs.

The Malvern House project was to give the residence a complete redesign as well as a new addition to complete the vision, and as you can see the team at Robson Rak did this with such elegance and sophistication, respectfully restoring the facade whilst harmoniously transitioning the home to a sanctuary of modern living.

The client’s initial brief was to see a new rear living spaces opening to the outside. Another requirement was to have these new spaces fuse seamlessly with the re-modelled original part of the house. Challenging but rewarding, as they demolished the original 80’s addition previously elevated 1 metre above the back yard. They relocated this change of level to the end of the hallway and carried the original ceiling height through to a new addition with a generous ceiling height of 3.8 metres. The new addition consists of a living space, kitchen, pantry, and laundry.

1 MalvernHouse

6 MalvernHouse

The warm and inviting streamlined kitchen area has been remarkably designed with natural textures of light oak joinery and pale reconstituted stone for the benchtop. Full-height bi-fold doors have been added allowing for a complete integration to the outside. The living area with banquette seating has large sliding windows that allow natural light to radiate the area and bring the outdoors in. Robson Raks’ smart use of lighting captures the right balance of natural lighting with a clever use of a skylight to transition the old from the new.

4 MalvernHouse

7 MalvernHouse

In the centre of the living room a new bespoke brick fireplace enhances the character and beauty of the home, which can be viewed as you enter the original residence. It also acts as the central axis for the new areas and links back to the bricks in the existing heritage façade. A sofa from King Furniture, a table from Format Furniture and ‘Surpil’ chairs from Luke Furniture compliment the living area.

The flooring has been replaced in the original residence with a dark oak wrapping up onto three walls of the new addition, acting like a ribbon, and also creates joinery, which again allows for a seamless integration between old and new. The living/kitchen spaces all share a concrete floor. In the powder room the floor, wall and basin are all formed out of bluestone and a skylight beaming with natural light highlights the beautiful texture of the bluestone.

3 MalvernHouse

The master bedroom has a new walk in robe and ensuite punched out of the side of the house designed with an outlook to a peaceful pond which is also shared by the study.

8 MalvernHouse

Robson Rak gracefully concealed all the technology through hidden features, including integrated speakers behind the plasterboard ceiling, a drop down projector screen and power points that are disguised within the joinery.

 

9 MalvernHouse

This flawless home of undeniable class and sophistication was achieved thanks to the award winning team at Robson Rak and we can all agree that these masters of design have well and truly have hit the brief. Thank you for sharing your innovative vision with the rest of the world!

 

Photography by Lisa Cohen.